Skove

1) Tofte Skov

Tofte Skov i Lille Vildmose er en ganske særlig skov. Skoven har været et indhegnet reservat siden 1906, og dele af den ligger i dag urørt og bærer tydeligt præg af tidligere tiders husdyrgræsning, høslæt og stævningsdrift. Derudover er bevoksninger med sitkagran og andre indførte nåletræer blevet ryddet, hvilket sammen med grøftelukninger indgår i et projekt, der skal genskabe Tofte Skov som et område med moser, kær og stedvis løvskov. Skoven er især kendt for sine ca. 400 krondyr og 150 vildsvin samt ynglende hav- og kongeørne. Af hensyn til bl.a. ørnene er der kun adgang på guidede ture.

(Kilde: https://trap.lex.dk/Tofte_Skov)

2 Rold Skov (sydlige del)

Med et areal på ca. 8.500 ha er Rold Skov Danmarks næststørste skovområde. De sydlige ca. 3.000 ha af skoven ligger i Mariagerfjord Kommune.

Størstedelen af Rold Skov er privatejet, men den centrale del ejes af Naturstyrelsen. Skoven er meget kuperet og ligger 60-113 m over havet. I vest gennemskæres den af Lindenborg Å, som har sit udspring syd for Rold Skov.

Rold Skov er en gammel skov, og dele af området har muligvis været skovdækket, siden skoven indvandrede til landet efter sidste istid. Frem til 1800-tallet bestod Rold Skov primært af græsset, stævnet bøgeskov, og de gamle, flerstammede stævningsbøge, kaldet bøgerøller eller purker, kan fx stadig ses i Enebærstykket i Rold Vesterskov.

Siden 1800-tallet er de fleste bøge efterhånden blevet udskiftet med nåletræer, som i dag dækker næsten 80 % af skovarealet. Især de private ejere driver skoven intensivt, mens statsskoven i stigende grad omlægges til naturnær drift.

Rold Skov har en oprindelig bestand af krondyr, som tæller omkring 900 individer. Hvepsevåge og hulrugende fugle som huldue, natugle og sortspætte yngler i de gamle bøgepartier, hvor man også kan finde sjældne laver og svampe som alm. lungelav og koralpigsvamp, der netop er knyttet til gammel, urørt løvskov.

Gravlevdalen og Lindenborg Å i den vestlige del af Rold Skov blev fredet i 2005. Mindre dele af skoven er desuden omfattet af fredningerne af Store Blåkilde, Madum Sø og Langmosen i hhv. 1951 og 1986. Derudover indgår Rold Skov i habitatområdet Rold Skov, Lindenborg Ådal og Madum Sø samt i fuglebeskyttelsesområdet Rold Skov.

(Kilde: https://trap.lex.dk/Rold_Skov_-_sydlige_del)


3) Lovnkær Skovene

Øst for Hadsund ligger Lovnkær Skovene, som er et ca. 600 ha stort, privatejet område, der omfatter skovene Vester Lovnkær og Øster Lovnkær. Selv om jordbunden er sandet, hævet havbund, er skovene meget fugtige, da grundvandet står højt. De to skove adskiller sig primært fra hinanden ved den historiske drift, hvor Vester Lovnkær har været og stadig er forstligt drevet, mens Øster Lovnkær frem til 1940’erne blev drevet med stævning og høslæt.

Stævningsdriften har skabt en skov med krogede, mangestammede træer af især ask, rødel, birk og hassel, ligesom de gamle høslætenge stadig kan ses mange steder i skoven, selv om de er under tilgroning. Også de vældige ege vidner om, at skoven engang var mere lysåben, end den er i dag. Skovene har fortsat gode bestande af tyndakset gøgeurt og majgøgeurt, og de er fine fuglelokaliteter med både ynglende hvepsevåge, rød glente og grønspætte. Desuden er skovene det eneste kendte danske levested for natsommerfuglen pilebåndmåler.

På grund af sin elle- og askeskov er Øster Lovnkær udpeget som habitatområde.

(Kilde: https://trap.lex.dk/Lovnk%C3%A6r_Skovene)